Despre pirită, prezența ei în Parlament, și abisuri

Okay. N-am mai scris aici de trei ani. Între timp, m-am lăsat de fumat, băut și alte narcotice, m-am mutat de două ori, și am pendulat între minarhism și anarho-capitalism până m-a luat dracu’. Bun, suntem recapitulați, mișto.

Ce m-a făcut să mă reapuc e pirita. Refuz să-i spun AUR. Pirita, sulfura de fier, e un mineral care are o asemănare superficială cu aurul, suficientă cât să păcălească un observator neatent. În românește i se mai zice și „aurul nebunilor”, „fools’ gold”, în engleză.

În mod normal, n-aș fi scris asta, chiar după rezultatul alegerilor parlamentare din 2020, fiindcă mi-am expus deja părerea pe Faceberg. Dar, discutând ulterior, un prieten din Brașov, care-i un tip inteligent, pe care-l respect, mi-a oferit o serie de argumente pro-AUR și i-am promis că-i răspund mai pe larg. Contextul e larg, și de abia îi zgârii suprafața, fiindcă aici sunt chestii care sunt urmarea logică a unor evenimente de acum 10, 15 ani, care-s la rândul lor consecințe ale unor chestii mai vechi, e complicat. O să sumarizez.

Așa că asta-i în principal pentru tine, Norje.

Contextul e următorul, și-l repet aici întru edificarea generațiilor viitoare: la fel ca și Trump la președinția SUA în 2016, pirita a obținut procentajul din pricina celorlalte forțe politice. Din pricina unei clase politice ridicol de îndepărtate de cetățeni, inaccesibile și ermetice, de care omul de rând, ăla exploatat de-a binelea de sus-numita clasă politică, s-a săturat. Din pricina unor neo-liberali care le spun sistematic că modul lor de viață e greșit, că sunt rasiști, sexiști, homofobi, și alte categorii retrograde și când sunt, și când nu-s. Din pricina unei birocrații omniprezente și sufocante. Din pricina faptului că nimeni, niiiiiiiimeni, nu i-a ascultat timp de ani lungi de zile.

De-asta toți neoliberalii de vârsta mea sunt luați prin surprindere de faptul că băieții ăștia au apărut „de nicăieri”: fiindcă în bula lor de intelectuali de fotoliu sunt atât de deconectați de lumea reală, de ce se întâmplă pe stradă și în politica mai underground, încât apariția unui ecou al realității României îi sperie și le aruncă lumea arogant ordonată în haos: cum, oamenii mai cred în 2020 în așa ceva?

Da, copii, și e o reacție la toată porcăriile voastre neomarxiste. Nu, istoria României nu a început la Colectiv. Da, forțele astea politice există de dinainte de Colectiv. Da, oamenii au probleme care nu se-nvârt în jurul tău. Da, sunteți complet deconectați de realitate. Felicitări, aveți „politică occidentală” și „o țară ca afară”.

Bun. De ce e, însă, pirita nașpa pentru mine?

Pentru cei care nu cunosc, am fost membru, și ulterior lider al aripii de tineret, al unei organizații legionare timp de vreo… 5 ani, să zicem. Dup-aia, s-au întâmplat niște chestii, s-a rupt lanțul de iubire, mi-am dat seama că premisele mele erau greșite, și-am plecat de-acolo. Am un interviu și un articol pe site la Freedom Alternative despre asta.

Tratați articolul ăsta ca pe o avertizare, de la unul care a trecut prin ce treceți voi acum. De-asta am făcut disclaimerul ăla mai sus.

Lăsând metafora cu pirita deoparte momentan, nu-mi place AUR fiindcă cei de acolo, în mod evident, fie nu au citit Nietzsche, fie nu l-au înțeles (mă uit la tine, Sorin Lavric, care mi-ai premiat comentariul la „Așa Grăit-a Zarathustra” acum 11 ani). Cel mai cunoscut citat al lui Nietzsche, ăla citat incomplet de toată lumea, este, din memoria mea: „Cel care se luptă cu monștri ar trebui să se îngrijească să nu devină el însuși monstru. Și dacă te uiți prea-ndelung într-un abis, și abisul se uită înapoi în tine.” Cheia aici fiind faptul că ura pe care-o simți te poate face la fel de odios ca și obiectul ei, întemeiat sau nu.

Asta am pățit eu la 18-19 ani. Am urât suficient comunismul, nou sau vechi, încât să fiu de acord să devin la fel de rău ca el, dacă el nu va mai exista. Și asta, exact asta, se va-ntâmpla și cu puștii care sunt înamorați de AUR acum, fiindcă (and I’m calling it right now) este inevitabil momentul radicalizării AUR până-n plin fascism. Nu e acum. AUR e întrucâtva moderat acum. Dar dați-le… 8-9 luni într-o politică plină de PNL, PSD și PLUSSR și nuanțele alea naționalist-legionaroide, care momentan sunt undeva în background la ei, vor ajunge pe nesimțite în prin-plan și vor deveni noua lor linie directoare. Asta, bine-nțeles, pe fondul unui conflict cultural care decurge de când aveam eu 18-19 ani, conflict ignorat complet de generația mea și așa-zisa lor „bulă”.

Prietenul cu pricina îmi spunea că George Simion „se descurcă ca manager de proiect și înțelege mediul social și politic din România”. Perfect de acord, AUR are, la momentul de față, cea mai bună comunicare cu alegătorii. De-aia au procentele alea „deodată”. Fiindcă oamenii ăia ignorați de mai sus au găsit ceva pentru ei.

Mai spunea că pentru oameni care sunt în stradă de mult timp (și el e mult mai șmecher decât mine la faza asta, eu am doar câțiva ani la activ, tipi ca el au vreo 10-15), frustrarea legată de diferitele deturnări politice ale mișcărilor de protest din stradă a devenit insuportabilă. Și pot înțelege asta, am simțit și eu asta când lucrurile degenerau în cabale politice care trimiteau oameni să provoace intenționat violențe din partea forțelor de represiune, ca să se dea loviți pe urmă. De-asta am și abandonat grupurile alea.

Și mai spunea că oamenii s-au săturat și vor schimbare acum. Că G. Simion nici nu își dorea o carieră politică, dar datorită atitudinii clasei politice apropo de unificarea României cu Basarabia (pentru care el militează de zeci de ani), a răspuns astfel. Că nu-și dorea să intre în Parlameant cu Șoșoacă sau alte personaje de calibrul ei, dar ăsta e prețul pentru a răzbate în mediul politic actual.

Ei, atât în experiența mea de viață, cât și în istoria studiată de mine, combinația asta de nerăbdare și disponibilitate de a plăti orice preț pentru a obține o victorie politică duce la unul din două lucruri: fie, cel mai des, corupția politică arhicunoscută profită de această vulnerabilitate și macină chiar și o organizație cu cele mai bune intenții (și amândoi am văzut asta întâmplându-se, Norje), sau, mai rar, mai grav, și temerea mea legată de AUR, nucleul dur al organizației rămâne de neclintit și ea se radicalizează până la violență sau irelevanță, după caz.

Acum, eu sper să mă înșel. Zău că da. Vreau să dau un vot de încredere cuiva. Pe bune că da.

Dar oamenii ăștia neascultați, exploatați, ignorați, abuzați, nu au nevoie de mai mult autoritarism. Nu. Ei au nevoie de libertăți autentice, atât economice cât și sociale. Ce am văzut până acum din partea AUR, un program politic plin de ambiguități cu nuanțe naționaliste, backing-ul unor organizații ca Frăția Ortodoxă „Sf. Gheorghe”, declarațiile lui Șoșoacă, propuneri de interzicere a altor partide, nu mă conving, pur și simplu.

Ăsta e un drum pe care eu am fost. Se asociază cu deliruri religioase, revival-uri legionare, oameni care îți povestesc cum evreii omoară copii creștini ca să facă matzos din sângele lor, și alte bucurii d-astea. Au mai fost d-astea. N-au mers. Nu-s ok.

Ce aș face eu, dac-aș fi la conducerea AUR? Aș epura organizația. Scoatem șoșoacele, frățiile ortodoxe, îl punem pe Lavric să explice populației ce e ăla athanor și cum e cu alchimia labiilor, și-aș face o organizație libertariană. Eu asta aș face. Aș modifica organizația până la ideologie.

Va avea succes? Nu imediat, clar nu. Dar va supraviețui pe termen lung și va crește. Și, cel mai important, va fi soluția reală de care are nevoie populația asta. Îmi vine greu să cred că eu spun asta cuiva, dar impulsivitatea nu e mereu cea mai eficientă abordare. Mai ales în politică. E mișto c-ați avut succes, dar hai să ne păstrăm capetele pe umeri.

Aștept să văd un program economic veritabil de dreapta și politici veritabil liberale. Chiar aștept asta.

Până atunci, revin la metafora cu pirita, fiindcă ăsta nu e genul de aur pe care eu să-l cumpăr.

Grijă la abis, Norje. Hai noroc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s